מהו בקע מפשעתי?

בקע מפשעתי, או בשמו העממי קילה, הינו התרחבות בתצורת שק בחלל הבטן באיזור המפשעה, כאשר התוצאה היא התבלטות או קרע בדופן של הבטן. בקע מפשעתי יכול להיות מולד או נרכש, כתוצאה מהחלשות של דופן הבטן, כאשר בדרך כלל מתרחשת כתוצאה מהזדקנות או ממאמץ גופני. בקע מפשעתי הינו תופעה מוכרת גם בקרב נשים וגם בקרב גברים, אך לרוב, יהיה שכיח יותר בקרב גברים, וזאת בשל חבל הזרע, אשר מהווה אזור עדין.

במרבית הפעמים בקע מפשעתי אינו גורם בתחילה לכאבים, אך עם הזמן, אחר פעילות מאומצת ניתן לחוש בכאבים באזור המפשעות ולאחר מכן תופיע הנפיחות באזור. מאחר ובקע מפשעתי עלול לגרור לשורה של סיבוכים, כמו כליאת איברים פנימיים בתוך שק הבקע ללא יכולת להשתחרר, חסימה של המעי או סכנה לנמק, יש צורך בניחוח.

Z

כיצד מאבחנים בקע מפשעתי?

איבחון של בקע מפשעתי מתרחש לרוב כתוצאה מתלונה על כאבי באזור המפשעות, נפיחות באיזור או במקרים קיצוניים יותר, במצבים בהם כבר נוצרה כליאה של איברים ואז הדבר גורם לעצירות, בחילות והקאות. ברגע שבו מתבצע האיבחון כי מדובר בבקע מפשעתי יש לבצע ניתוח. ניתוח הוא האמצעי היחיד לטפל בבקע מפשעתי, מאחר והגוף אינו מסוגל להתגבר בכוחות עצמו על הקרע בדופן הבטן. אמצעים חיצוניים כמו חגורות המיועדות להעניק תמיכה לבקע אינן יועילו לאורך זמן רב, הן אולי יוכלו להקל באופן מסויים על הכאב, אך אין ביכולתן לטפל בשבר.

אצל ילדים אשר נולדו עם בקע מפשעתי, צעירים הסובלים מבקע מפשעתי או מבוגרים, יש לבצע ניתוח, יחד עם זאת, ישנם מיקרים בהם הכירורג ימליץ על הימנעות מניתוח, כמו במיקרים של אנשים מבוגרים בהם הניתוח עלול להיות מסכן חיים. במרבית המקרים, ניתוח של בקע מפשעתי אינו דחוף, אלא אם כן מדובר במצב בו נוצרה כבר כליאה של איברים. עם זאת, אין לדחות את הניתוח על מנת למנוע מצב של התרחבות השבר וכליאת איברים בתוכו.

Z

מהו הניתוח לאיחוי בקע מפשעתי?

ניתוח לאיחוי בקע מפשעתי מאפשר השתלה של רשת המיועדת להעניק תמיכה לדופן הבטן ולמפשעה. ישנן שתי שיטות שונות לבצע את השלת הרשת, הראשונה היא על ידי הניתוח הקלאסי בו פותחים את חלל הבטן והשנייה היא באמצעות ניתוח זעיר פולשני – לפרוסקופיה.

הניתוח הקלאסי יכול להתבצע בהרדמה מקומית בלבד, במהלכה פותחים פתח בדופן הבטן ומחדירים את הרשת. יתרונה של שיטה זו היא ההרדמה המקומית, אך חסרונה הוא בפתח הגדול, בצלקת ובזמן ההחלמה הממושך יותר. ניתוח זעיר פולשני, לפרוסקופיה, מאפשר יצירה של חתך קטן יותר, כך שגם הצלקת הינה קטנה ואסתטית וגם זמן ההחלמה קצר יותר. ניתוח זעיר פולשני לאיחוי בקע מפשעתי מתבצע בהרדמה מלאה, במהלכה מחדירים מצלמה זעירה אל תוך חלל הבטן וכך ניתן לאתר באופן מדוייק את מיקומו של הבקע ולהשתיל את הרשת.

מטרתו של הניתוח, בשני האופנים השונים, הינה השתלת הרשת הסינטטית אשר עשוייה מחומרים בלתי מתכלים. רקמות הגוף יגדלו מחדש מסביב לרשת ובכך יווצר איחוי לבקע המפשעתי.

שתי השיטות של ניתוח לאיחוי בקע מפשעתי הינן טובות ובטוחות. הבחירה בסוג הניתוח תתבצע על ידי הכירורג, תוך לקיחת אלמנטים חשובים בחשבון, כמו גילו של המטופל, מצבו הבריאותי והפיזי. בקרב צעירים ההעדפה היא לפנות אל הניתוחים הלפרוסקופים, בעוד בקרב מבוגרים או כאלה שסובלים מבעיה בערמונית, הניתוח הקלאסי הפתוח יהווה אלטרנטיבה טובה יותר.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support